Βιβλία

Σε αυτή την ενότητα παρουσιάζουμε μερικά βιβλία σχετικά με το τρέξιμο, τις υπεραποστάσεις, την προπονητική, τη διατροφή, την ψυχολογία. Ξεκινάμε με μία σειρά τίτλων στα ελληνικά και στη συνέχεια θα ακολουθήσει και άρθρο με ξενόγλωσσες εκδόσεις. Καλό διάβασμα…

“Στα χνάρια τού Παναγιώτη Σκουλή…” Κωνσταντίνος Σάμιος, ΑΠΣ Απόλλων Δυτικής Αττικής

skoulis

Η εξιστόρηση της ζωής τού “δάσκαλου” Παναγιώτη Σκουλή από τον Κωνσταντίνο Σάμιο

Το εξαήμερο του αιώνα, Γιάννης Κούρος, εκδόσεις Ύψιλον

6imero

Από την παρουσίαση του βιβλίου:
“Θέλω να γκρεμίσω το μύθο που θέλει τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων να τρέχουν μηχανικά. Στην πραγματικότητα, αυτός ο μύθος δεν είχε ποτέ καμία βάση, ιδιαίτερα σε μας τους δρομείς, στους οποίους είναι εμπεδωμένο ότι είναι εκ των πραγμάτων γκρεμισμένος. Επειδή, όμως, ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης έχει δεχτεί την αντίληψη του “μηχανικού τρεξίματος”, προσπαθώ να ανατρέψω αυτή την ιδέα, όχι μόνο γιατί δε συμβαίνει, αλλά και για να πάρει ο ενδιαφερόμενος μια γεύση από τα εσωτερικά δρώμενα, τα οποία εκφράζω από ψυχολογική κυρίως σκοπιά: όταν πάψει ο νους να σκέφτεται και να αντλεί δυνάμεις εμπνεόμενος, και ιδιαίτερα όταν το κορμί “τα έχει μπήξει”, μόνο βουλητικά μπορεί να κινητοποιηθεί. Αψήφησα πολλές συστολές καί αναστολές νια να ξεπεράσω τη σιγή μου και να περιγράψω τις εσωτερικές συγκρούσεις, για να μπορέσει να συλλάβει ο “απ’ έξω”, ο θεατής-αποδέκτης ή ο αναγνώστης τι διαδραματίζεται στο νου και στην ψυχή -αισθήσεις, υπεραισθήσεις- ενός δρομέα από τις αρνήσεις του κορμιού.”

Δρόμου Δρώμενα, Κώστας Πατίνιος, εκδόσεις Αρμίδα

dromou dromena

Αυτοτελείς μικρές ιστορίες ποικίλων συναισθημάτων, που όλες μαζί δημιουργούν μία μεγάλη ιστορία, ένα διήγημα, με ήρωα τον Άρη ένα δρομέα μεγάλων αποστάσεων. Η διά βίου άθληση μπορεί και πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας, για να αποτελέσει ασπίδα προστασίας από τις παγίδες του σύγχρονου τρόπου ζωής μας.

Δρομείς-Θρύλοι της Ολυμπίας, Κωνσταντίνος Σάμιος, ΑΠΣ Απόλλων Δυτικής Αττικής

thryloi

Μυθιστορηματική αφήγηση της ζωής 24 Αρχαίων Ολυμπιονικών Δρομέων

Μαραθώνιος ονείρων, από τις εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ, Νίκος Μιχαλόπουλος και Αννα Βερούλη

oneiron

Ο Μαραθώνιος Ονείρων» είναι ένα κείμενο, που θέλει να αγγίξει μια πλευρά του αγώνα και μάλιστα μέσα από τα μάτια και τη ψυχή ενός εφήβου, που βλέπει τη συγκεκριμένη δοκιμασία ως τη δική του ευκαιρία να κάνει τους άλλους να τον προσέξουν, μέσα από μια καθαρά ειρηνική αλλά τόσο εκρηκτική διαδικασία και τελικά τον βοηθά να γνωρίσει τον ίδιο του τον εαυτό και τις ανάγκες του, τους προβληματισμούς του και τα όνειρά του, τον τρόπο, που μπορεί να προσεγγίσει, όσους αισθάνεται κοντά του αλλά και ταυτόχρονα ανεξήγητα μακριά του. Γιατί ο μαραθώνιος δεν είναι κατά κύριο λόγο τα χιλιόμετρά του και η κατάκτησή τους, αλλά το όνειρο και η προσέγγισή του και αυτό μπορεί να το κάνει κάθε αθλητής της «ζωής».

“Ο Χαρίλαος Βασιλάκος και η αμφιλεγόμενη πρωτιά του Σπύρου Λούη”, Ντόναλντ Γεώργιος Μακφαίηλ, εκδόσεις “Αδούλωτη Μάνη” – 2012.

vasilakos

Από το σημείωμα του συγγραφέα:
Στη νεότερη ελληνική ιστορία πολλά είναι τα γεγονότα που αλλοιώθηκαν και πήραν δρόμους διαφορετικούς, εξαρτώμενα από τις εκάστοτε επικρατούσες καταστάσεις και περιστάσεις. Ένα από αυτά είναι και η πολυθρύλητη “πρωτιά” του Σπύρου Λούη κατά τους Πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της νεότερης ιστορίας, το 1896, στην Αθήνα. Έχοντας σαν πυρήνα τον 2ο νικητή του Μαραθώνιου δρόμου, Χαρίλαο Βασιλάκο, το βιβλίο αυτό παραθέτει ικανά στοιχεία που αμφισβητούν το αποτέλεσμα του αγώνα. Προκειμένου να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι που ανάγκασαν το ελληνικό κράτος να “σιγοντάρει” στο “μαγείρεμα” των γνωστών αποτελεσμάτων και για να αποδοθούν οι πραγματικές ερμηνείες, στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται πολλά αποδεικτικά στοιχεία και απόψεις. Οι αναγνώστες, μέσα από τη ροή των κειμένων και των φωτογραφιών θα σχηματίσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της εποχής εκείνης καθώς επίσης των τόπων και των ανθρώπων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στους Πρώτους Πανελλήνιους και Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.

Το βιβλίο αυτό προσεγγίζει διαχρονικά τον Ολυμπισμό και τον Μαραθώνιο Δρόμο από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Οι περίπου 12.000 σημερινοί Έλληνες δρομείς μεγάλων αποστάσεων, ερασιτέχνες και αθλητές, θα βρουν στο βιβλίο αυτό κάποιες αλήθειες που κατά καιρούς έχουν ακούσει αλλά δεν θέλησαν ίσως να πιστέψουν. Γνωρίζοντας ότι με το πόνημα αυτό ταράζονται κάποια νερά, ξετυλίγω χωρίς φόβο και πάθος τα γεγονότα αφήνοντας τον κάθε αντικειμενικό αναγνώστη να κρίνει από μόνος του.

Ο ληστής Μαραθωνοδρόμος, Μαρτιν Πρινς, εκδόσεις Τόπος

listis

Θέμα του βιβλίου είναι η ιστορία ενός ληστή τραπεζών, ο οποίος στη δεκαετία του 1980 ήταν ο υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος στην Αυστρία. Λήστευε τράπεζες (κάποτε δύο και τρεις την ίδια μέρα) κι ύστερα εξαφανιζόταν τρέχοντας, συχνά επί τέσσερις συνεχείς ημέρες. Στη διάρκεια μιας ανάκρισης στην αστυνομία πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε στα δάση της Βιένης. Υπήρξε πραγματικός μαραθωνοδρόμος και είχε το παρατσούκλι “Ρόνι ο καραμπίνας” (Pumpgun Ronnie), εξαιτίας του όπλου που χρησιμοποιούσε και της μάσκας του Ρίγκαν με την οποία κάλυπτε το πρόσωπό του. Το ψυχολογικό όμως θρίλερ του Πριντς πηγαίνει πολύ βαθύτερα στην αποκάλυψη ενός ιδιότυπου χαρακτήρα για τον οποίο η κλοπή των τραπεζών και το τρέξιμο αποτελούσαν συστατικά της βασανισμένης ύπαρξής του: το να νικήσει σε έναν μαραθώνιο και το να ληστέψει μια τράπεζα δίχως να συλληφθεί αποτελούσαν ισοδύναμες “κατακτήσεις” στην ψυχοσύνθεση ενός ανθρώπου που δεν καταλάβαινε τους άλλους, που ζούσε τη μοναχική ζωή του δίχως να δένεται με κανέναν και τίποτε – πέρα από το σώμα του, του οποίου τις αντοχές γνώριζε πολύ καλά. Ο Γιόχαν Ρετενμπέργκερ του βιβλίου είναι ένας απερίγραπτος άνθρωπος που κινείται πέρα από τα παραδεκτά όρια του καλού και του κακού, ένας άνθρωπος που αισθάνεται πραγματικά ζωντανός, πραγματικά ο εαυτός του, πραγματικά ελεύθερος μόνο όταν τρέχει στον καθαρό αέρα με έναν σκοπό: να ξεφύγει από τους διώκτες του, να φτάσει νικητής στο τέλος του μαραθωνίου ή της λαχανιασμένης ζωής του.

Το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον πρωτοποριακό Γερμανό σκηνοθέτη Benjamin Heisenberg (εισηγητή στη Γερμανία του γνωστού “Δόγματος 95″ του Λαρς φον Τρίερ).

Για τι πράγμα μιλάω όταν μιλάω για το τρέξιμο, Χαρουκι Μουρακαμι, Ωκεανίδα

xaroyki

“Δεν ξεκίνησα να τρέχω επειδή κάποιος μου ζήτησε να γίνω δρομέας. Όπως δεν έγινα μυθιστοριογράφος επειδή κάποιος μου ζήτησε να γίνω μυθιστοριογράφος. Μια μέρα, έτσι στο άσχετο, μου ήρθε να γράψω ένα μυθιστόρημα. Και μια μέρα, έτσι στο άσχετο, άρχισα να τρέχω – επειδή απλώς το ήθελα”.

Το 1982, αφού πούλησε το τζαζ μπαρ του για ν’ αφοσιωθεί στο γράψιμο, ο Χαρούκι Μουρακάμι αποφάσισε ν’ αρχίσει να τρέχει για να κρατιέται σε φόρμα και να έχει την αντοχή να γράφει μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ένα χρόνο αργότερα ολοκλήρωσε μόνος του τη διαδρομή από την Αθήνα στο Μαραθώνα και τώρα, ύστερα από δεκάδες παρόμοιες κούρσες, εκτός από τα τρίαθλα και μια πληθώρα βιβλίων, αναλογίζεται την επίδραση που είχε αυτό το άθλημα στη ζωή του και ακόμα περισσότερο στο γράψιμο του.

“Να γράφω με ειλικρίνεια για το τρέξιμο και να γράφω με ειλικρίνεια για τον εαυτό μου, είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα. Επομένως υποθέτω ότι αυτό το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί και ως μια αυτοβιογραφία επικεντρωμένη στο τρέξιμο”, γράφει στον Πρόλογο του βιβλίου του.

Μέσα από κοπιαστικά προγράμματα προπόνησης και διαδρομές, αυτές οι αποκαλυπτικές αναμνήσεις καλύπτουν την τετράμηνη προετοιμασία του για τον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης του 2005, και περιγράφουν τοποθεσίες από τους Τζίνγκου κήπους στο Τόκυο, όπου κάποτε μοιράστηκε τη διαδρομή μ’ έναν Ολυμπιονίκη, μέχρι τον ποταμό Τσαρλς στη Βοστώνη, ανάμεσα σε νέες γυναίκες, που τον άφηναν πίσω τους.

Μέσ’ απ’ τον θαυμαστό φακό ενός αθλήματος αναδύεται ένα κέρας αφθονίας από αναμνήσεις κι εμπνεύσεις: Η καταλυτική στιγμή όπου αποφάσισε να γίνει συγγραφέας, οι μεγαλύτεροι θρίαμβοι αλλά και οι απογοητεύσεις του, το πάθος του για τους δίσκους βινυλίου, και, μετά τα πενήντα, η αναπόφευκτη φθορά της ηλικίας, το αγαπημένο του μοτίβο της “απώλειας” και η επώδυνη σοφία της ωριμότητας.

“Καθώς τρέχω”, γράφει ο Μουρακάμι, “λέω στον εαυτό μου να σκεφτεί ένα ποτάμι. Και σύννεφα. Αλλά στην πραγματικότητα δεν σκέφτομαι τίποτα. Το μόνο που κάνω είναι να τρέχω ασταμάτητα μες στο δικό μου, οικείο, χειροποίητο κενό, την δική μου προσωπική νοσταλγία. Κι αυτό είναι υπέροχο. Ας λένε ό,τι θέλουν”.

Το εγχειρίδιο του Δρομέα, Νίκος Μαρκέας, εκδόσεις ΕΝΤΟΣ

egxeiridio

Το βιβλίο απευθύνεται σε αθλητές, προπονητές, φυσικοθεραπευτές, φυσιάτρους, αθλητιάτρους και ορθοπεδικούς αλλά και σε κάθε ασκούμενο με το τρέξιμο. Η απουσία παρόμοιου έργου στην ελληνική βιβλιογραφία και το ενδιαφέρον του κοινού για τα Δρομικά Αθλήματα και τον Αθλητισμό γενικότερα το καθιστούν χρήσιμο και απαραίτητο βοήθημα. Θα γνωρίσετε: -τα μυστικά της άσκησης -το χαρακτήρα των αθλητικών κακώσεων -τον τρόπο πρόληψης των τραυματισμών -τις θεραπευτικές μεθόδους -την επίδραση των κλιματολογικών συνθηκών και πολλά άλλα στοιχεία για ένα υγιεινό τρέξιμο.

Η απολογία ενός δρομέα, Νίκος Μαρκέας, εκδόσεις ΕΝΤΟΣ

apologia

ΕΝΑΣ τέτοιος τίτλος βιβλίου δίνει ως πρώτη εντύπωση ότι στις σελίδες του θα μάθουμε πολλά και διάφορα για έναν χώρο του αθλητισμού της εποχής όπου η σκοπιμότητα της «νίκης» υποτάσσεται, δίχως ενδοιασμό, σε γνωστά ή και άγνωστα μέσα. Αλλά ο υπότιτλος «μια ρεαλιστική προσέγγιση στον υπέροχο κόσμο του τρεξίματος» μας μεταφέρει σ’ έναν άλλον κόσμο και σε μια υπερασπιστική «απολογία» για έναν σημαντικό και ωφέλιμο τρόπο ζωής. Η ύλη του βιβλίου του ορθοπαιδικού και δρομέα μεγάλων αποστάσεων Νίκου Μαρκέα – για να σημειωθεί και η επιστημονική ιδιότητα του συγγραφέα – αναπτύσσεται σε 46 σπονδύλους, όσα είναι και τα μέρη του όλου πονήματος.

ΜΕ ΚΙΝΗΤΗΡΙΟ μοχλό την ουσία τού «τρέχειν» δημιουργείται ένα τεράστιο μωσαϊκό όπου η επιστήμη τεκμηριώνεται μέσα από τη ζωτική κίνηση και ο ψυχοπνευματικός ατομικός και κατ’ επέκταση κοινωνικός κόσμος αποκτά έναν πολυδιάστατο και πολύμορφο υποστηρικτικό λόγο. Ακόμη και μια παρότρυνση καθημερινότητας και ανανέωσης ως προς το ότι «ο δρομέας τρέχει για να δώσει πάνω απ’ όλα ευχαρίστηση στον ίδιο τον εαυτό του».

ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ με τα σαράντα και πλέον θέματα έχουν μια τόσο πλατιά «επιχειρηματολογία» που απλώνεται στις σελίδες του βιβλίου με την αλληλουχία της επιστημονικής γνώσης, της αποκάλυψης εννοιών που συνδέονται όχι μόνο με τη σωματική υγεία και άσκηση αλλά καταλήγουν σε μια ολοκληρωμένη επίδοση ζωής. Δρομέας μεγάλων αποστάσεων, ο συγγραφέας επί δεκαετίες υπερασπίζεται την άθληση ως εξισορρόπηση χωρίς την επιδίωξη και τη δέσμευση του τρεξίματος ως πηγή κέρδους, οικονομικού και δημόσιας προβολής και θαυμασμού.

ΠΥΞΙΔΑ αυτής της ιδιότυπης αλλά και απολαυστικής στην ποικιλία των επί μέρους ψηφίδων είναι ο δρομέας που «σκέπτεται και αναζητά», ας πούμε, φιλοσοφική αντίληψη καθώς μας γυρίζει χιλιετίες πίσω, όταν ο άνθρωπος έτρεχε πειθαρχημένος στον νόμο της επιβίωσης. Απειράριθμες οι αναφορές και εύληπτη η γραφή για χίλια δυο θέματα και εικόνες εμπειρίας, ογκόλιθοι αλλά και ψήγματα από τη σκηνή του βίου. Σφιχτοδέσιμο της σωματικής άσκησης με τον νου και την ψυχή. Ο συγγραφέας έχει φροντίσει με εμφανή επιμέλεια τα δείγματα και τα παραδείγματα τα οποία εμφυτεύονται στην επί μέρους θεματογραφία και είναι και μια χρήσιμη και ελκυστική γνώση και εμπειρία. Ετσι αιτιολογείται και η επεξήγηση αυτής της συγγραφικής πορείας ως «ρεαλιστική προσέγγιση στον υπέροχο κόσμο του τρεξίματος».

Βιβλιοκριτική του Πέτρου Λινάρδου, http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=443193

Δρομείς και δρόμοι, Κωνσταντίνος Σάμιος, ΑΠΣ Απόλλων Δυτικής Αττικής

dromeis

Από τον πρόλογο του συγγραφέα..
Οι Αγώνες Δρόμου πάντοτε συγκινούσαν και συγκινούν. Είναι ίσως το πιο δημοκρατικό απ’ όλα τα αγωνίσματα που εφεύρε και δημιούργησε ο άνθρωπος. Σ’ αυτόν έχουν θέση όλοι και όλες. Από την πλευρά του Λαϊκού Καθολικού (Μαζικού) Αθλητισμού, οι Δρόμοι σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνουν εκατομμύρια συμμετέχοντες κάθε ηλικίας, τάξης, φύλου και φυλής.

Στην αφετηρία του κάθε αγώνα, κάθε αγωνιζόμενος στέκεται Μόνος απέναντι στα μέτρα ή τα χιλιόμετρα, που περιμένουν τον Χρόνο για να τα διανύσει. Για κείνον ο άθλος είναι ο ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ. Έτσι ιδωμένο για την τεράστια Κοινωνική Πλειοψηφία, οι ΔΡΟΜΟΙ, όπου γης, αποκτούν και το συμβολικό μήνυμα της Παγκόσμιας Κοινότητας, της συναδέλφωσης των ανθρώπων, αφού ΟΛΟΙ έχουν τον κοινό σκοπό στον κοινό αγώνα…

42195 ALONG THE BLUE LINE / ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΗ, Grey Images

blue line

20.000 δρομείς, όλα τα ονόματα τυπωμένα στο βιβλίο. 33 φωτογράφοι καταγράφουν την προσπάθεια, την αγωνία, τον ενθουσιασμό, τη συγκίνηση. Μια απίστευτα ζωντανή εμπειρία μέσα από καταπληκτικές εικόνες. Πρόκειται για ένα πολυτελές βιβλίο 656 σελίδων, αφιέρωμα στον επετειακό 28ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας 2010, που συνέπεσε με την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα.

Εργοφυσιολογία Ι, ΙΙ του Κλεισούρα Β., εκδόσεις Salto

ergophysio

Η Εργοφυσιολογία έχει ως αντικείμενο τη μελέτη των βιολογικών προσαρμογών, που προκαλεί το μυϊκό έργο και κατ’επέκταση τη μεγιστοποίηση της απόδοσης του ανθρώπινου οργανισμού.

Αντίθετα με τη Φυσιολογία , που εξετάζει τις διάφορες λειτουργίες του οργανισμού στην κατάσταση ηρεμίας, η Εργοφυσιολογία διερευνά αφενός πως λειτουργεί και προσαρμόζεται το σώμα κατά τη μυϊκή προσπάθεια, και αφετέρου πως επιδρά η άσκηση στην υγεία , στην ευρωστία και στην απόδοση του ανθρώπου.

ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ Μέτρηση της μυικής προσπάθειας, εκδόσεις Salto, Κλεισούρας Βασίλης

ergometry

Το σύγγραμμα αυτό είναι καρπός της πολύχρονης προσπάθειάς μου να συστηματικοποιήσω τη διασκορπισμένη γνώση στη διεθνή βιβλιογραφία και να την κάνω προσιτή, εύληπτη και εύχρηστη στους Έλληνες συναδέλφους μου. Διαφέρει από τα αντίστοιχα ξενόγλωσσα ως προς την προσέγγιση, αφού τα ξενόγλωσσα διαπραγματεύονται το αντικείμενό τους με δύο τρόπους: είτε με την απλή περιγραφή πρακτικών δοκιμασιών , είτε με τη διεξοδική και εξειδικευμένη ανάλυση εργαστηριακών μετρήσεων.

Θεωρώ ότι οι δύο αυτές προσεγγίσεις μπορεί και πρέπει να ενσωματωθούν. Πιστεύω στην ενιαία εννοιολογία και θεμελιώδη υποδομή της γνώσης και στο ότι, όταν η γνώση μεταδίδεται κομματιαστά και αποσπασματικά σε διάφορα επίπεδα, γίνεται λιγότερο αφομοιώσιμη. Εκείνο που χρειάζεται δεν είναι η απλούστευση των εννοιών, αλλά η απλότητα, η σαφήνεια, η ακριβολογία και η ένταξη των λεπτομερειών μίας έννοιας μέσα σ’ ένα ενιαίο σύνολο. Είναι βέβαιο ότι, όταν η μάθηση αναφέρεται στη θεμελιώδη δομή μίας έννοιας και υπάρχει ο μίτος του κατανοητού λόγου, μπορεί και ο πιο αμύητος να βρει το δρόμο του στους πολυδαίδαλους λαβύρινθους της γνώσης. Η ενοποίηση των εννοιών στο βιβλίο πραγματοποιείται μέσα από τη μορφή, τη δομή και το περιεχόμενό του.

Φυσιολογία της άσκησης και του αθλητισμού, τόμος 1 και 2, εκδόσεις SaltoWilmore J.- Costill D.

physio

Μία επιστημονική προσέγγιση πάνω στη φυσιολογία της άσκησης και του αθλητισμού.